środa, 16 września 2009

2. Ciacha śmietankowe!


Kaś:
Chyba można uznać, że klątwa niewychodzących przepisów (oj, były ciekawe doświadczenia, z brownies na przykład: "Płynie ciasto płynie po kuchni krainie..." ) z bloga dorotus została ostatecznie przełamana.
Nie dość, że pyszne, szybko i przyjemnie się robi, to jeszcze wyglądają tak uroczo :).
W sumie ciekawe czemu, ale listkują się prawie jak z ciasta francuskiego - w kuchni też można znaleźć magię, jak widać...

Składniki:

- 27 dag mąki

- 25 dag masła

- 5 łyżek gęstej śmietany

- 1 żółtko

- 1 białko do posmarowania, cukier kryształ do posypania


Wszystkie składniki zagnieść i rozwałkować, wykrajać niezbyt cienkie ciasteczka. Posmarować białkiem (pominęłyśmy) i posypać cukrem (mocno, bo w składnikach ciasteczek nie ma przecież cukru). Piec na blaszce wysmarowanej margaryną i posypanej kaszą manną około 17 - 20 minut, w temperaturze 175 stopni, aż będą lekko zarumienione.


Co do ewentualnych uwag - lepiej robić grubsze, tylko wtedy powinny piec się dłużej nawet 25 minut. Ale trzeba uważać, żeby nie spalić.

Z tej porcji wychodzi około 90 średnich ciasteczek.


Smacznego!


2 komentarze:

  1. Jako, że jestem wielką fanką ciasteczek to nie omieszkam wypróbować przepisu!
    Ale komentuje z innego powodu - masz przeuroczą grafikę u góry strony!!!
    Zakochałam się :)))

    OdpowiedzUsuń